Jadalnie
§ 29. 1. Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na
jednej zmianie powinien za pewnie pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków,
zwane dalej „jadalnią".
2.
Obowiązek określony w ust. 1 dotyczy również pracodawców zatrudniających
dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt ze szkodliwymi
środkami chemicznymi lub
promieniotwórczymi, materiałami
biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących.
2. W
jadalni należy umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące
o zakazie palenia tytoniu.
4.
Przepis ust. 1 nie dotyczy zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie
o charakterze biurowym.
§ 30. Ustala się następujące typy jadalni:
1)
jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych
(typ l),
2)
jadalnia przeznaczona
do spożywania posiłków własnych
i wydawania napojów (typ II),
3)
jadalnia z zapleczem — przeznaczona do spożywania posiłków
profilaktycznych {typ llł).
Dopuszcza się łączenie jadalni typu II i III.
§ 31. 1. W pomieszczeniu jadalni typu l powinno przypadać co najmniej
1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek.
2.
Powierzchnia jadalni nie powinna być mniejsza niż 8 m2.
§ 32. Jadalnia typu II powinna składać się z dwóch części:
1} jadalni właściwej odpowiadającej wymaganiom jadalni typu l oraz
2) pomieszczeń do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.
§ 33. Jadalnia typu III powinna odpowiadać wymaganiom określonym
dla jadalni typu II oraz powinna posiadać węzeł sanitarny dla konsumentów i
węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi.
§ 34. 1. Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni
należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.
2.
Jadalnia powinna być wyposażona w umywalki w ilości nie mniejszej niż jedna
umywalka na dwadzieścia miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna
umywalka. Przy każdej umywalce powinny znajdować się ręczniki jednorazowe
lub powinna być zainstalowana suszarka do rąk.
3.
W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez
pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden
zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale
nie mniej niż jeden zlewozmywak.
4.
W jadalniach typu l i II lub przy nich powinny znajdować się
indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych
warunkach własnego posiłku pracownika.
§ 35. W pomieszczeniu jadalni należy zapewnić przynajmniej 2-krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny.
§ 36.1. Dla pracowników zatrudnionych przy wykonywaniu prac w kontakcie z materiałami zakaźnymi lub trującymi powinny być urządzone
oddzielnie jadalnie niedostępne dla innych pracowników.
2.
Jadalnia, o której mowa w ust. 1, powinna być oddzielona od pomieszczeń pracy
pomieszczeniem izolującym, w którym należy urządzić miejsca do
pozostawiania odzieży ochronnej oraz zainstalować umywalki z ciepłą bieżącą
wodą.