Pomieszczania i urządzenia
higieniczno sanitarne oraz zaopatrzenie pracowników w napoje i środki higieny
osobistej
§ 111. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom
pomieszczenia i urządzenia higieniczno sanitarne, których rodzaj, ilość i
wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników,
stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest
wykonywana.
2.
Wymagania dla
pomieszczeń i urządzeń higienicznosanitarnych określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 112. Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę
zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo
w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje. Ilość,
rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków
wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Szczegółowe zasady
zaopatrzenia w napoje pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych
określają odrębne przepisy.
§ 113. 1. Miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się
nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy.
2.
Zbiorniki, przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed
zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać
się wyłącznie z zaworów czerpalnych.
3. Miejsca czerpania wody nie nadającej się
do picia powinny być oznakowane zgodnie z Polską Normą.
§ 114, 1. Pracodawca zatrudniający pracowników przy pracach
wykonywanych w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana procesami
technologicznymi jest stale wyższa niż 30°C (303 K), jest obowiązany zapewnić
klimatyzowane pomieszczenie do wypoczynku, wyposażone w stoły oraz krzesła z oparciem spełniające
wymagania ergonomii. Liczba miejsc
siedzących powinna być nie mniejsza niż jedno miejsce na pięciu pracowników
korzystających z pomieszczenia, zatrudnionych na najliczniejszej zmianie. Odległość
od najdalszego stanowiska pracy do pomieszczenia klimatyzowanego nie powinna
przekraczać 75 m.
2.
Pracownikom zatrudnionym w warunkach, o których mowa w ust. 1, należy
stworzyć możliwość obmycia ciała, szczególnie w ciepłej porze roku —
poprzez umieszczenie w pobliżu pomieszczeń pracy natrysków ręcznych na giętkich
przewodach, z doprowadzeniem ciepłej wody.
3.
Jako pomieszczenia do wypoczynku mogą być wykorzystane jadalnie, o ile spełniają
wymagania określone w ust. 1